Image Alt

Pets Friends

 / Pas  / Da li pas sme da jede hleb, ribu ili orahe?
a

Da li pas sme da jede hleb, ribu ili orahe?

Ali da li psi smeju da jedu hleb, ribu, orahe? Šta je sa voćem i povrćem? Važno je da zapamtite – svaki pas je poseban. Veličina, težina, godine, rasa, koliko je aktivan… sve su to faktori koji utiču na to koju hranu ali i količinu možete da date.

Kada nas naši četvoronožni prijatelji pogledaju onim tužnim očima, ponekad ne možemo da odolimo da im damo zalogajčić od našeg obroka.

Hleb

Beli, ražani, crni, bezkvasni…jednom rečju – da. Bitno je samo da ne sadrži pojedine začine ili recimo suvo grožđe koje nije dobro za pse. I, naravno, bitna je umerenost.

Mlečni proizvodi

Ako pas nema problema sa tolerancijom na laktozu, mleko u malim količinama je u redu.Mnogi psi obožavaju sireve. I to je ok, ali nemojte mu davati „jače i slanije“, poput fete ili sjeničkog. Mladi kravlji sir je odličan izbor. Dobro kuvana jaja su dobra za probavu. Jogurt je takođe dozvoljen. Na sladoled zaboravite. Ni liz!

Riba

Losos, škampi, tunjevina, čak i ona u konzervi – može. Samo treba da je riba dobro skuvana.

Voće

Vlakna, antioksidansi, minerali, vitamini – sve to u mnogim voćkama koje možete dati ljubimcu. Dobro operite, očistite, skinite koru i manje količine su dozvoljene. Jabuke, kajsije, banane, borovnice, kupine,dinje,ananas, mango, kokos, pomorandže, bundeva, jagode, lubenice – može! Grožđe, limun, limeta, suvo grožđe – ne može. Trešnje izbegavajte.

Meso

Kao i njihovi preci, i psi mogu da jedu meso. Dobro skuvano meso bogato je proteinima.Isecite ga na manje komade, odstranite kožu i nepotrebnu masnoću. Nemojte da dodajete soseve ili razne umake, začine, jer pojedini sastojci neće prijati psu. Piletina(pazite na koščice), junetina, govedina, ćuretina – da. Izbegavajte svinjetinu, slaninu, šunku zbog veće količine soli i masnoće. Mnogi psi obožavaju viršle i kobasice ili klasične hot dogove, i to mogu. Ali gledajte da to bude što ređe. Previše soli, šećera, aditiva nije dobro ni za naš stomak i zdravlje, pa tako nije dobro ni za vašeg krznenog prijatelja.

Kokice, smoki, čips i slično

Previše soli u grickalicama može dovesti do problema sa krvnim pritiskom, srcem, bubrezima. Zaboravite na razne slane perece, slaniše, pomfrit, kisele krastavčiće….

Čokolada

Mnogim vlasnicima pasa omiljeni slatkiš, ali za pse nikako. Ni mlečna, ni bela, ni crna, ni kockica!

 

“ Pets Friends Tuzla ”

Zahvaljujemo se našim kupcima na ukazanom povjerenju i nadamo se da ćemo ga i u buduće opravdati. Pets Friends Tim.

error: Strogo zabranjeno kopiranje i korštenje sadržaja web stranice!